Wat zijn Bitcoins
Bitcoin
Bitccoins
Bitcoin is een vorm van elektronisch geld, en tevens de naam van de opensourcesoftware die is ontworpen om dit te gebruiken. Bitcoins, afgekort BTC, kunnen worden opgeslagen op een personal computer in de vorm van het wallet bestand of worden beheerd door een derde partij, een portemonneedienst. In beide gevallen kan het geld naar een ander persoon worden verzonden via het internet door iedereen met een Bitcoinadres.

Dit elektronische geld maakt gebruik van een database verspreid over knooppunten van een peer-to-peer-netwerk om transacties te journaliseren, en maakt gebruik van cryptografie om te voorzien in de nodige beveiliging, zoals dat Bitcoins alleen kunnen worden uitgegeven door de persoon die er eigenaar van is, en nooit meer dan één keer uitgegeven kunnen worden door die eigenaar.

De peer-to-peertopologie
van Bitcoin en het ontbreken van centrale administratie maakt het praktisch onmogelijk voor een overheid, of ieder ander, om de waarde van Bitcoins te manipuleren of meer inflatie te induceren dan er van tevoren is vastgelegd. Eerst werd gedacht dat dit ervoor zorgde dat hiermee de eigendom en overdracht van waarde anoniem was. Maar midden 2013 is vastgesteld dat mensen die bitcoins gebruiken voor criminele activiteiten makkelijk te traceren zijn. Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Californie in San Diego. Vaak is de identiteit van gebruikers simpel te achterhalen en is geld witwassen met de digitale valuta niet zo eenvoudig als gedacht. Van bitcoin werd lang gesteld dat het een eenvoudige manier was om anoniem geld over te hevelen. Maar volgens de onderzoekers is dat niet waar. Via trucjes is te achterhalen wie de zender en ontvanger zijn van de digitale munten. Elke transactie wordt opgeslagen in een zogenoemde blokketting waarin informatie staat over de accounts die betrokken zijn en hoeveel bitcoins zijn overgemaakt. Dit is een essentieel onderdeel van het systeem: op deze wijze kunnen mensen niet dezelfde munten opnieuw gebruiken. Hoewel bitcoin-transacties niet zo transparant zijn als creditcardgegevens zijn de onderzoekers van mening dat deze munt dus zeker niet zo anoniem is als contant geld.

Bitcoin is een van de eerste implementaties van een concept genaamd cryptocurrency oftewel cryptografisch geld, dat voor het eerst in 1998 beschreven werd door Wei Dai op de cypherpunks -mailinglist, en geïmplementeerd in 2009 door Satoshi Nakamoto (pseudoniem van een onbekende persoon of groep).

De Bitcoin dient virtueel “gedolven” te worden. Elke dag wordt er een bepaalde hoeveelheid vrijgegeven aan mensen die de Bitcoin delven (‘mining’). Dit wordt gedaan door het inzetten van de rekenkracht van computers. Er zijn inmiddels diverse groepen actief op internet waar mensen samen kunnen zoeken naar het elektronische geld, door alle gezamenlijke rekenkracht van de computers in te zetten tijdens het delven, de zogeheten ‘mining pools’.

Tegenwoordig worden ASICs gebruikt om Bitcoins mee te delven. De speciaal daarvoor ontwikkelde chips zijn sneller en energiezuiniger dan de GPUs die voorheen gebruikt werden voor dat doel.

In 2013 zijn in Canada de eerste bitcoin pinautomaten geplaatst, waar gebruikers tegen betaling van Canadese dollars bitcoins in hun elektronische portemonnee kunnen verkrijgen. De pinautomaten leveren een QR-code die door de gebruikers kan worden gescand en omgeruild kan worden tegen hetzij bitcoins, hetzij Canadese dollars.
Vragen over Bitcoins

Wat is bitcoin?
Bitcoin is een digitale munt, een zogeheten cryptovaluta. Bitcoin is in 2009 ontworpen. De eerste paar jaar stond de munt niet zo in de belangstelling. Vanaf januari is de koers echter explosief gestegen. Begin oktbober was 1 bitcoin ongeveer $150 waard, in november werd zelfs even de $900 aangetikt. Bitcoin is niet de enige cryptovaluata, wel de meest gebruikte.

Wie zit er achter bitcoin?
De heer Satoshi Nakamoto.

Hoe wordt bitcoin gemaakt?
Bitcoin wordt virtueel ’gedolven’, een proces dat mining heet. Wat bitcoin-mijners doen, is transacties van andere bitcoingebruikers verifiëren. Elke fractie van een bitcoin die wordt overgemaakt aan iemand anders, wordt door een hele reeks ‘mijners’ gecheckt. Deze verificatie kost erg veel rekenkracht en gebruikers die dit vrijwillig doen, worden beloond met bitcoin. Bestaan er ook fysieke vormen van bitcoin?
Er zijn munten verkrijgbaar waarmee je in bitcoin kunt betalen. Dat zijn munten met daarin een code die een bitcoin representeert.

Waar wordt bitcoin voor gebruikt?
Bitcoin heeft last van een wat dubieuze reputatie. Omdat je met bitcoin anoniem kunt betalen op internet, gebruiken criminelen de munt om wapens of drugs mee te kopen. Maar er zijn steeds meer plekken waar je met bitcoin kunt betalen, zoals Thuisbezorgd.nl. Ook zijn er bars of winkels waar je met bitcoin kunt betalen. Bij de Amerikaanse hotelketen Howard Johnson kun je je kamer in bitcoin afrekenen.

Hoe kom je aan bitcoin?
Je koopt bitcoin op internet. Daar heb je een bitcoinportemonnee voor nodig. Die kun je op je eigen computer downloaden, of via een online dienst. Die laatste optie heeft het voordeel dat je vanaf ieder apparaat met internet bij je bitcoin kunt, maar je geeft je portemonnee wel uit handen.

Waarom schommelt de waarde zo?
De koers van bitcoin reageert sterk op het nieuws. Toen de online zwarte markt Silk Road, waar bitcoin werd gebruikt om drugs te kopen, werd opgerold kelderde de koers van bitcoin. De koers steeg juist na positieve berichten in Chinese staatsmedia en een zitting in de Amerikaanse senaat.

Wat is het voordeel van bitcoin?
Hoewel bitcoin vaak geassocieerd met illegale activiteiten, is het veel breder toepasbaar. Volgens valuta-analisten is de grote kracht van bitcoin dat je er heel snel, efficiënt en goedkoop internationaal geld kunt overmaken, omdat er geen bank tussenzit.

Kun je ook beleggen in bitcoin?
Vanwege de grote schommelingen in waarde is bitcoin heel speculatief, al kan er wel in belegd worden. Dat kan natuurlijk door gewoon bitcoin te kopen, maar ook via een beleggingsfonds. De bekendste bitcoin-beleggers zijn Cameron en Tyler Winklevoss, die eerder Mark Zuckerberg aanklaagden om wie Facebook nou heeft bedacht. De broers Winklevoss hebben laatst bij de Amerikaanse toezichthouder SEC toestemming gevraagd voor het ’Winklevoos Bitcoin Trust’, waarmee institutionele beleggers in de digitale munt kunnen stappen zonder direct bitcoin te kopen. Maar ook Nederland telt inmiddels de eerste bitcommiljonairs.

Is bitcoin veilig?
Omdat een centrale organisatie achter bitcoin ontbreekt, is misbruik lastig aan te pakken door toezichthouders. De enige manier om te traceren waar het geld heen gaat, is door op te letten als het het systeem verlaat en omgezet wordt in regulier geld. Volgens minister van Financiën Dijsselbloem zijn de risico’s van bitcoin nog beperkt omdat er maar weinig in omloop zijn in vergelijking met andere valuta. Maar zowel De Nederlandsche Bank als de Europese Centrale Bank volgen bitcoin op de voet.